VI edycja konkursu gastronomicznego dla specjalnych ośrodków szkolno – wychowawczych odbyła się 13 marca 2017 roku w Nowym Mieście.
Do rywalizacji o najładniej udekorowany stół i potrawę łatwą, smaczną i zdrową przystąpiły; Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy im. Św. Franciszka z Asyżu w Nowym Mieście nad Pilicą, Zespół Szkół Specjalnych im. Ks. Jana Twardowskiego w Grójcu, Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy im. Matki Wincenty Jadwigi Jaroszewskiej w Jurkach, Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy w Piasecznie oraz Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy w Rawie Mazowieckiej.
Uczestnicy pod opieką zawodowego kucharza mieli za zadanie przygotować potrawy i udekorować stół. Tegorocznym wiodącym motywem prac była wiosna.
Po dwugodzinnej pracy wychowanków sosw komisja konkursowa wyłoniła zwycięzców, a zaproszeni goście mieli przyjemność spróbować pysznych potraw. Zwyciężyła drużyna SOSW w Piasecznie, drugie miejsce zajął ZSS w Grójcu, trzecie SOSW w Jurkach. Uczniowie z dwóch pozostałych SOSW: w Jurkach i w Nowym Mieście zostali wyróżnieni.
W uroczystości wręczenia nagród udział wzięli m. in.: Sylwia Pietrasiewicz – sekretarz Starostwa Powiatowego, Anna Steczkowska – radna powiatu grójeckiego, Mariusz Dziuba – Burmistrz Nowego Miasta, przedstawiciele instytucji, sponsorów i mediów.
W imieniu Marszałka Senatu RP Stanisława Karczewskiego upominki dla uczestników, którymi były książki kucharskie, wręczyła Weronika Piwarska.